Reader Yang Setia

Sunday, September 28, 2008

Break?Clash? how to handle it? XD



Ramai org tahu apa makna BREAK,BREAK UP,CLASH,PUTUS dlm perhubungan.Ayie tahu ada dikalangan Kamoo yg penah clash & da xtaw apa yg perlu dilakukan pd waktu itu [ayie pom penah clash :( ]. Semuanya dirasakan seakan hidup ini X bermakna da. Berjurai-jurai air mata kuar,hingussn kehijauan pon ikot keluar sekali an.Uweekkzz.Tapi time tuh kamoo da ta rase geli or malu or stupid.Yang kamoo taw just sedih..sedih..sedih..sedih..sedih...sedih..sedih..sedih..sedih..sedih..sedih..itulah yg dpt ayie gmbrkn bila seseorg tu clash. Dan pelbagai memori indah saat-saat kamoo bersama dgn ex kamoo hadir satu per satu dlm minda yg da xterkawal pd waktu itu. But semuanya x berguna lg cz dia bukan lagi pasangan kamoo.ayie kadang kadang kesian tengok kwn ayie yang baru jea clash tp as boyz kite owang xde la nangis2 teruk sgt mcm u all smua wahai gurlz2.ayie pon penah gak rase perasaan tuh.but ayie pretend jea mcm cool tp if duk sorg2 berlinang jugak lahh air mata tuu..
Niy ade sikit tips yang ayie mo bg kamoo baca.Renung renungkan yee.Kuatkan iman kamoo smuaa.



1. Banyakkan berdoa dan bersabar - Memang ayat ini merupakan ayat yg biasa kamoo dengar kn?. Kalau kamoo ceritakan masalah kamoo dekat kwn kamo pasal bende ni, dorang pon akan berkata sedemikian. so kamoo perlulah bersabar. Mungkin si dia bukan jodoh kamoo. Myb ada seseorang yg lebih baik dan lebih sesuai untuk menjadi teman hidup kamoo. Kamoo just perlu bersabar dan nantikannya.dun worry la,setiap insan kt muke bumi nih da disediakan dgn pasangan masing masing.just wait jea la okay :)) jodoh di tangan Tuhan...


2. Makan coklat a.k.a Lollypop - Mengikut kajian dan beberapa artikel yg penah ayie survey2 & read, coklat dpt menenangkan seseorang. Jadi untuk menenangkan diri kamoo,kamoo kenelah selalu makan coklat. Kalau ta pun, kamoo makanlah aiskrim.Sedappp ouh! Aiskrim pon dpt menenangkan diri kamoo yg sedang bercelaru tu. Tapi bagi mereka yg takot akn kegemookaN kerana makan coklat atau aiskrim ni, korang boleh ikut tips yg seterusnya. Tapi kenapa korang takoot gemuk ye?.ishh..GemOkk pom Still Mantinz Howwttt laaa


3. Luahkan kepada kawan rapat - Ayie percaya setiap org mempunyai rakan karib.Rakan yang sekepalee otak dgn Kamoo. Rakan karib yang ayie maksudkan di sini bukanlah bekas kekasih kamo lorrr but rakan baik kamo yg dpt kamo kongsikan masalah kamo sokmo.Story storyy la masalah tersebut dkt dia & luahkan segalanya sampai kamoo rasa da xde bende yg nk d ceritakn lagi. Ini dpt mengurangkan rasa tertekan & selain itu, ia dpt memberikan peluang untuk rakan baik kamoo itu untuk memberikan pendapat & kata-kata nasihat beliau. Mane tahu bergune kata kata nasihat kwn kamoo tuh.Die kn lebih memahami kamoo.

4. Enjoy - Buatlah something yg dpt menghiburkan hati kamoo. Menyanyi ke [ayie suke sgt nyanyi sambil dgr lagoo], bermain game ke, tengok wayang dengan kwn kwn ke [tp kelantan xde wayang la ], ape ke. Apabila kamoo na enjoy , kamoo akan rase happy dan terlupa sekejap akan masalah kamoo itu.Tapi jgn la enjoy melebey lebey pulak.Kalu bole balik la ruma before Maghrib utk kaum laki..sblum asar kaum pompuan..hahahaha :DD

5. Tidur - Kalau susah sangat, lebih baik kamoo tidur. Dlm nangis teresak-esak itu, kamoo akn rase penat dan akhir sekali kamoo akan tertidur. Apabila kamoo terjaga dari tidur, diri kamoo akan berasa segar
@ freshhh dan pemikiran kamoo pon lebih terbuka utk menerima ape yg telah berlaku [lagi pom lau kamoo nangesh dpt cuci kn mata taww]. Analoginya adalah sama pd bdk kecik yg menangis yang menginginkan sesuatu. Bdk kecik itu akn menangis & menangis & menangis n bile da puas menangis, bdk kecik itu akan terlena dengan nyenyaknya. Apabila terjaga dari tidur, dia akan terlupa dan tidak kisah dengan benda yang dia inginkan pada sebelumnya.
btul x? ;p


Setakat niy,tu jea la yg tips bole ayie kongci bshame.da blur lorr.Kamoo pikir pikir kan la.Jangan asek ckp yang dunie niy ta adil la,rase na bunuh diri la.ish ish ish [geleng-geleng pale].cm bdk bdk xberakal jea.Fikiran tuh biar la matang sikit.Jangan la wt bende bende bodo just because of Love.Banyak lagi bende yang belom kamoo lakukan kt muke bumi nih.Kamoo MASIH MUDA.Kamoo ta rase malu ke bile tgk kt berite psl bunuh bunuh diri nih.da la mati sbb cinta..tidak kah itu sstuatu yg teramat bodo?.Kebanyakkannye melayu.pompuan plk tuh.Sebab ape ?sebaab cintaa la.Banyak lagi orang yang syg kn kamoo.Jangan pikir diri kamoo jea.Pikirlah sekali orang dkt sekeliling korang tuh sekali okay ;))

Cinta..Cinta..Cinta..Cinta...Cinta...SUCK~!!!!!

2 comments:

hana said...

huhu..bgus gak peta nih leyh wat gune masekite frust,,
sO kepada yg selalu mengalami ke 'frust san' ini...leyh la rujuk kepada abg ayie kite yerkk...

:P

Ayie Suck Story said...

hahahah...yayaya...leh jd pakar nasiaht menasihati org la aku ney yerrr

Post a Comment

CLICK FOR DETAILS

================

Da L.O.V.E Story
♥-|✖|-♥"Ya Allah , kalau dia memang jodohku,
jodohkanlah... Tapi kalau bukan jodohku,
Jodohkanlah jugak... Jika dia tidak
berjodoh denganku, maka jadikanlah kami
jodoh... Kalau dia bukan jodohku, jangan
sampai dia dapat jodoh yang lain, selain
aku... Kalau dia tidak bisa di jodohkan
denganku, jangan sampai dia dapat jodoh
yang lain, biarkan dia tidak berjodoh
sama seperti diriku... Dan saat dia
telah tidak memiliki jodoh, jodohkanlah
kami kembali... Kalau dia jodoh orang
lain, putuskanlah! Jodohkanlah dengan
ku.... Jika dia tetap menjadi jodoh
orang lain, biar orang itu ketemu jodoh
dengan yang lain dulu dan kemudian
jodohkan kembali dia dengan ku ...
"Amin...". hehehehe....♥-|✖|-♥